piątek, 27 września 2013

Ciasto na każde urodzinki czyli tort który nie smakuje jak tort.


Na szuste urodziny zarzyczyłam sobie tort, który nie smakuje jak tort.
 Oto to co znalazłyśmy. Wilgotny, mocno czekoladowy spód i góra o smaku czekoladowego ptasiego mleczka.
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl.
SPÓD:
150 g masła
150 g połamanej czekolady deserowej (ja uzyłam 2/3 gorzkiej i 1/3 mlecznej)
5 jajek
1 łyzka kakao
175 g drobnego cukru

MUS:
100 g masła
100 g połamanej czekolady (jak wyzej)
3 jajka
2 łyzeczki kakao
115 g drobnego cukru
2 łyzeczki zelatyny rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 180 st. Tortownicę o średnicy 20-23 cm wysmarować masłem i wyłozyć papierem do pieczenia(ja - tylko papier).
Spód:
W rondelku z grubym dnem ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować zółtka z kakao. Dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
Mikserem ubić białka na sztywną pianę. Dodać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty az piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do tortownicy. Piec 25 minut. Nie wyjmować z formy.

Mus:
Przygotowujemy podobnie jak spód. W rondelku rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować zółtka z kakao. Dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić biaałka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie zelatyną. Masę wylać na środek upieczonego spodu. Ciasto przykryć i włozyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Kroić gorącym nożem.
                                                                                                         SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz