czwartek, 26 września 2013

Lukrowane Ciasteczka Cecylki Knedelek

     

Składniki:
2 niepełne kubki pszennej mąki
kostka masła
3 zółtka
czubata łyzeczka cynamonu
kubek cukru pudru
kilka łyzeczek wody mineralnej
od kilkunastu do kilkudziesięciu kropli soku z buraków lub z cytryny(dla koloru)
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać je nozem, powinno być wielkości groszku. Dodać zółtka, cynamon, pół kubka cukru pudru. Zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę. Owinąć ją folią spozywczą i włozyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przełozyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić je na kilka części. Kazdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wykrawać foremką serduszka. Ułozyć serduszka na blaszce wyłozonej folią aluminiową i włozyć do nagrzanego piekarnika na 220 st. C na 15-20 minut.
Lukier: Wsypać do miseczki pozostały cukier puder. Dolać tyle wody, aby powstała gęsta papka. Do niej sok z buraków lub cytryn.Kiedy serduszka upieką sięa następnie wystygną posmaruj je lukrem uzywając pędzelka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz